ARTICOLE ALIMENTATIE SANATOASA
3
Ce trebuie sa stim despre stevie?
Dr. Luana Sahian

Stevia rebaudiana Bertoni este o planta originara din America de Sud si America Centrala, care creste sub forma de arbust si care este folosita drept indulcitor natural.  Planta este inrudita cu anghinarea si  cu floarea soarelui, dar si cu echinaceea si coada soricelului. Extractul de stevie este promovat ca o varianta nu numai la zahar, ci si la alti indulcitori artificiali, precum aspartamul si zaharina, considerati periculosi pentru sanatate, in opinia specialistilor. Acesta este de 10-15 ori mai dulce decat zaharul normal, iar daca este procesat poate ajunge sa fie de 300 de ori mai dulce decat zaharul normal. 
Indulcitorul din extract de stevie reprezinta pentru consumatorii de hrana vie o alternativa pentru zahar. 
Ample studii au fost efectuate pentru a confirma sau infirma rolul steviei in cresterea riscului cancerigen. Astfel ca, un grup de toxicologi ai Universitatii din California au constatat faptul ca nu specia stevia reubadiana este cea care produce mutatii genetice sau distrugeri ale ADN-ului in cadrul experimentelor, ci altele. 
Se pare ca stevia folosita pe post de indulcitor alimentar imbunatateste toleranta la glucoza, si, prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet zaharat de tip 2 prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina. 
Stevia prezinta o serie de caracteristici: este o sursa de antioxidanti naturali, regleaza tensiunea arteriala,  diminueaza sinteza de mediatori inflamatori, are proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, fiind recomandata pentru prevenirea cariilor si reducerea durerii si inflamatiei in caz de gingivita, imbunatateste functia digestiva si faciliteaza recuperarea raada a afectiunilor de ficat, pancreas si insulina. 
Utilizarea ei este sigura si nu prezinta efecte secundare, dar cu toate acestea, siguranta la copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele cu boli hepatice sau renale nu a fost inca stabilita. 
Substituind zaharul printr-un continut scazut in calorii, acest indulcitor natural devine o alternativa tot mai eficienta, castigand teren in fata indulcitorilor artificiali, atat de nesiguri pentru organism. 

Bibliografie

Goyal SK, Samsher CD. Stevia, un bio-indulcitor. Jurnalul international al stiintelor alimentare si nutritionale. 2010, 61(1):1-10.
Barriocanal L, Palacios M et al. Apparent lack of pharmacological effect of steviol glycosides used as a sweetne in humans. A pilot study of repeated exposure in some normotensive and hypotensive individuals and type 1 and type 2 diabetics. Regul toxicol pharmacol 2008.
Chatsudthipong V, Muanprasat C. Stevioside and related compounds: Therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol Ther 2009; 121: 41-54.
Ghanta S, Baberjee A, Poddar A, Chattopadhyay S. Oxidative DNA damage preventive activity and antioxidant potential of stevia rebaudiani, a natural sweetness. J Agric Food Chem 2007; 55 (26): 10962-10967.

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
28.04.2016
Reply
Like
Expert
Am primit si eu cadou de la green sugar indulcitor natural,insa tot zahar consum de obicei :(
gabriela jarda
|
17.02.2016
Reply
Like
Expert
Eu o utiliza a frecvent
Ancuta Iordanescu
|
28.01.2016
Reply
Like
Expert
E FOARTE BUNA SI SANATOASA
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Cand, cat si cum sa folosesti nautul?

Citeste articol
Articol

Beneficiile Uleiului de Cocos

Citeste articol
Articol

Cand, cat si cum folosesc chia?

Citeste articol