ARTICOLE ALIMENTATIE SANATOASA
3
Ciocolata Torras 72% Cacao - Sursa de Sanatate
Dr. Luana Sahian

Ciocolata Torras 72% cacao reprezinta un desert savuros ce poate fi consumat la orice ora a zilei, deoarece nu contine zahar si nici gluten. 
Aceasta are compusi organici care sunt biologic activi si functioneaza ca antioxidanti, cum ar fi: polifenolii, flavonele, catechinele. Un studiu a aratat faptul ca ciocolata neagra si cacaua contin mai multi antioxidanti activi decat alte alimente, inclusiv afinele si fructele de acai.
Se pare ca ciocolata neagra previne afectiunile cardiovasculare, astfel ca cei care o consuma saptamanal isi pot reduce riscul de aparitie al acestora cu pana la 37%. 
Flavonele din ciocolata neagra pot stimula endoteliul si peretii arterelor pentru a produce oxidul de azot, care este un gaz cu rol de  a trimite semnale catre artere pentru a le relaxa, ceea ce reduce rezistenta la fluxul sanguin si, prin urmare, scade tensiunea arteriala. 
Untul de cacao din compozitia ciocolatei Torras 72% cacao contine un tip de grasime mononesaturata, denumita acid oleic, care are rol in cresterea nivelului colesterolului bun in sange (HDL-colesterol) si scaderea celui rau (LDL-colesterol).
Ciocolata  are rol si in sustinerea functiilor cerebrale. Un studiu efectuat pe un lot de persoane sanatoase a evidentiat faptul ca un consum de cacao bogata in flavone, timp de 5 zile a imbunatatit fluxul de sange la nivelul creierului. Pulberea de cacao contine si substante stimulante: cafeina si teobromina, care pot imbunatati functia creierului pe termen scurt.
Se pare ca doza mare de cacao din ciocolata neagra stimuleaza producerea bacteriilor probiotice, iar acestea combat inflamatia din organism, favorizeaza digestia si mentin echilibrul sistemului imunitar.
In comparatie cu alte alimente, cacaua contine  una din cele mai mari cantitati de magneziu (499 mg/100 grame cacao pudra). Acest mineral este esential pentru organism deoarece ajuta la dezvoltarea si mentinerea sistemului muscular, dar  protejeaza si sistemul nervos.
Deoarece Torras ciocolata 72% cacao nu contine gluten, aceasta poate fi consumata cu incredere si de catre cei cu sensibilitate la aceasta proteina.
Desi nu contine zahar, savurata in cantitati mari  ciocolata poate avea efect laxativ.

Bibliografie
www.medscape.com/viewarticle/791235
www.springer.com/article/10.1007/s00213-004-1898-

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
24.03.2016
Reply
Like
Expert
Ciocolata?! Da da ,in general imi plac cele care contin mai multa cacao, cea amaruie i preferata mea :),aceasta prezentata nu stiu cat de mult mi ar placea, neavand zahar, ca i clar ca nu are gustul celorlalte!
Dumitrescu Elena
|
05.03.2016
Reply
Like
Expert
fiind la o dieta controlata ,mi s/a spus ca daca imi este pofta de ceva dulce ideala este ciocolata neagra ,dar ca ajuta si la un fluz sanguin bun asta nu stiam ,interesant chiar mi/a facut placere sa citesc acest articol
gabriela jarda
|
17.02.2016
Reply
Like
Expert
Imi place foarte mult acest articol... mai ales faptul ca poti consuma aceasta ciocolatata in orice moment al zilei
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Eficacitatea aportului de peste asupra statusului de vitamina D

Citeste articol
Articol

Cum sa transformi bucatele traditionale in bucate sanatoase pentru familia ta

Citeste articol
Articol

Noutati despre indulcitorii artificiali

Citeste articol