ARTICOLE ALIMENTATIE SANATOASA
3
Cui sunt destinate alimentele fara sare si ce impact au ele asupra organismului?
Dr. Luana Sahian

Alimentele fara sare sunt indicate pacientilor hipertensivi, celor cu insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, insuficienta renala, precum si pacientilor care urmeaza tratament sistemic cu corticosteroizi (prednison, medrol), afectiuni care antreneaza retentia de apa in spatiile extracelulare.
Sarea retine apa in organism, incarcand excesiv sistemul circulator. In cazul hipertensivilor, acest fapt ingreuneaza activitatea cardiaca, putand determina, in timp, insuficienta cardiaca. O data cu inaintarea in varsta, in peretii arterelor se formeaza placile de aterom (pe seama  cresterii LDL-colesterolului), ducand la pierderea elasticitatii vaselor. In acelasi timp, clorura de sodiu se acumuleaza in peretii vaselor, retine o cantitate sporita de apa si edematiaza tesutul arterelor, fapt ce are drept consecinta reducerea calibrului vaselor si cresterea presiunii arteriale.
O metaanaliza din 34 de studii, care au examinat efectul restrictiei de sodiu asupra tensiunii arteriale, a constatat o reducere medie a tensiunii arteriale sistolice cu 5.3 mm Hg si a celei diastolice cu 2.82 mm Hg, fapt ce a fost corelat si cu scaderea riscului de aparitie a complicatiilor asociate, dintre care cele mai grave sunt accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic acut. Studiile au aratat faptul ca fiecare aport de 6 g de sare creste riscul unui accident vascular cerebral cu peste 80%.
Trebuie stiut ca alimentele in stare naturala, precum: laptele, carnea, legumele, au un continut bogat de sodiu. Practic pacientii carora li s-a recomandat un regim hiposodat ar trebui sa nu mai adauge sare in  momentul prepararii alimentelor, ei asimiland cantitatea de sare care exista deja in acestea.
Daca la un adult aparent sanatos se recomanda maxim 6 g de sare pe zi, in cadrul afectiunilor pentru care medicul specialist recomanda reducerea aportului de sare, doza zilnica recomandata este de 1.5 g.  
Pentru ca pacientul sa nu perceapa ca pe o povara aceasta restrictie, sarea obisnuita, alimentara, va putea fi inlocuita cu o sare care are un continut scazut de sodiu si care se gaseste in farmacii sub denumirea de sare potasica.
Alimentele fara sare pot fi consumate si de catre persoanele obeze, astfel ca prin controlul cantitatii de sare se obtine un beneficiu atat pentru sanatate, dar si din punct de vedere gastronomic. 

 

Bibliografie
Lehman S. Diabetics pay little attention to salt warnings: Study. Medscape. September, 2014.
Levings J, Maalouf J, Cogswell M. Reported use and perceived understanding of sodium information on US nutrition labels. Prev Chronic Dis. 2015; 12 (4)

Comentarii
Adauga comentariu
gabriela jarda
|
11.03.2016
Reply
Like
Expert
hran? nu ar fi atât de atr?g?toare dac? nu ar fi aromat? ?i variat? în gust
Dumitrescu Elena
|
04.03.2016
Reply
Like
Expert
EU UNA NU MANANC SARAT ,IAR DE ABICEI INCERC SA GATESC MAI FARA SARE SI NU SIMT NEVOIA DE EA
Dumitrescu Claudia
|
02.03.2016
Reply
Like
Expert
Foarte interesant,mie una imi place sarea, dar nu i prea k, eu mananc intr adeavar cam sarat!!
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Tipuri de alimentatie vegetariana - avantaje si dezavantaje

Citeste articol
Articol

Descopera noul Mega Image Concept Store din Barbu Vacarescu!

Citeste articol
Articol

Ciocolata Torras 72% Cacao - Sursa de Sanatate

Citeste articol