ARTICOLE ALIMENTE ECOLOGICE
2
Alimentele organice – elemente cheie
Dr. Luana Sahian

Atributele de “organic”, “bio” sau “ecologic” sunt definite in mod oficial pentru produsele naturale si acesti termeni sunt controlati de catre diferite autoritati care au competente in acest domeniu. Aceste alimente sunt produse prin metode care nu folosesc pesticide si ingrasaminte sintetice, nu sunt procesate prin iradiere, cu solventi industriali sau cu aditivi chimici si nu contin organisme modificate genetic. Pentru a pune eticheta de produs alimentar “organic”, “bio” sau “ecologic” acesta trebuie sa indeplineasca anumite standard stabilite de legislatia de specialitate.  Certificarea unui produs ca “organic”, “bio” sau “ecologic” este facuta de institutii guvernamentale specializate (Programul Organic National din cadrul Departamentului Agriculturii in SUA si Departamentul de Agricultura Ecologica din cadrul Comisiei Europene).

 

Aceste produse provin din culturi care au fost duse la maturitate fara utilizarea substantelor chimice sau a pesticidelor. Agricultorii sunt obligati sa foloseasca mijloace naturale, pentru a controla daunatorii, precum compostul, utilizat ca ingrasamant natural. Dupa recoltare, aceste produse nu pot fi tratate cu agenti de conservare. 

Produse “organice” , “bio” sau “ecologice” care au la baza produse de origine animala, precum carne, lactate, oua sau miere, trebuie sa provina de la animale crescute intr-un mediu natural, care au primit hrana “organica”, “bio” sau “ecologica” si au trait intr-un mediu liber, fara a fi tratate cu hormoni de crestere sau antibiotic.

Putem recunoaste alimentele organice cu foarte mare usurinta daca acestea sunt etichetate. Aceste produse trebuie sa includa 2 sigle pe eticheta: sigla Ministerului Agriculturii si stampila institutiei care a certificat faptul ca produsul respectiv este organic. Daca ne referim la produse care nu sunt ambalate, cel care le comercializeaza trebuie sa prezinte documentele prin care se demonstreaza ca produsul are proprietatile mentionate.

Diferentele nutritionale dintre alimentele obisnuite si cele “organice”, “bio” sau “ecologice” sunt greu de definit si analizat complet obiectiv din cauza diferentelor determinate de  calitatea solurilor, a mediului de cultura, a fertilizatorilor folositi si a compozitiei nutrientilor cu care este hranita cultura. 

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
De retinut ca sa putem verifica si noi ,nu stiu cat de sanatoase sunt sau daca chiar se respecat "regula" si nu se adauga nimic! Oare sa faca ei asta pentru noi, ca restul o fac doar pentru banii.
Mihai Picincu-Hobjila
|
15.02.2016
Reply
Like
Debutant
Foarte utile toate aceste informatii, pentru consumator
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Petras kamut bio

Citeste articol
Articol

Industria produselor organice

Citeste articol
Articol

Bisson Biscuitii cu scortisoara Kerala bio 120 g

Citeste articol