ARTICOLE ALIMENTE ECOLOGICE
1
Industria produselor organice
Dr. Luana Sahian

Cele mai recente informatii legate de agricultura organica au fost prezentate anul acesta de catre Institutul  de Cercetare in  Agricultura Organica si Federatia Internationala a Agriculturii Organice, in cadrul BIOFACH, la Nuremberg. 
Principala concluzie a fost aceea ca trendul organic continua sa ia amploare, astfel ca exista cerere din partea consumatorilor, fapt reflectat prin cresterea semnificativa a cifrei de afaceri in procent de 11.5% in SUA, care este cea mai mare piata de desfacere din lume pentru produsele organice.
Se constata faptul ca  tot mai multi fermieri produc culturi organice, tot mai multe terenuri sunt certificate organic, iar 170 de tari raporteaza prezenta culturilor organice.
Monitorul Organic, compania de prospectare a pietei, estimeaza ca piata mondiala a produselor ecologice a atins 72 de miliarde de dolari (aproximativ 55 de miliarde de euro) in 2013. Statele Unite ale Americii este lider de piata cu 24.3 miliarde de euro, fiind urmata de Germania (7.6 miliarde de euro) si Franta (4.4 miliarde de euro). In 2013, situatia oficiala a pietei a fost publicata pentru prima data pentru China (2.4 miliarde de euro), ceea ce ii confera locul patru in lume pentru productia organica. Cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor au fost inregistrate in Elvetia (210 euro) si Danemarca (163 euro).
De asemenea, tot in 2013 s-a atins un nou record: doua milioane de producatori de culturi organice. Ca si in anii precedenti, tarile cu cel mai mare numar de producatori organici au fost India (650.000), Uganda (189.610) si Mexic (169.703). In acelasi an, s-a inregistrat un total de 43.1 milioane de hectare de teren agricol organic, reprezentand o crestere de aproape 6 milioane de hectare, comparativ cu sondajul anterior.
Australia este tara cu cea mai mare suprafata agricola ecologica, cuprinzand mai exact 17.2 milioane de hectare, dintre care 97% utilizate ca pasune, fiind urmata de Argentina cu 3.2 milioane de hectare si Statele Unite ale Americii cu 2.2 milioane de hectare.
La nivel mondial, 40% din terenurile agricole ecologice se regasesc in Oceania, aceasta fiind urmata de Europa (27%) si America Latina (15%).
Datele privind agricultura organica sunt colectate anual de Institutul de Cercetare in Agricultura Organica in colaborare cu Federatia Internationala a Agriculturii Organice, iar activitatile sunt sprijinite de organizatorii targului BIOFACH.

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Oare sa fie mai sanatoase?
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Petras kamut bio

Citeste articol
Articol

Bisson Biscuitii cu scortisoara Kerala bio 120 g

Citeste articol
Articol

Casino Bio Pizza cu 3 branzeturi coapta la cuptor cu lemne 380g

Citeste articol