ARTICOLE ALIMENTE ECOLOGICE
2
Petras kamut bio
Dr. Luana Sahian

Kamutul sau khorasanul, stramosul graului dur,  este o cereala care a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren intre preparatele din grau, datorita bogatiei sale nutritionale. Se spune ca el vine din Egipt si ca Tutankamon insusi a fost ingropat avand alaturi boabe din acest grup, iar in anul 1940, intr-o caseta de piatra din mormantul faraonului Tut se aflau cateva boabe care au putut fi cultivate, rezutand astfel graul Kamut pe care il consumam noi astazi. 
Petras Kamut  bio este, prin urmare, un grau antic nemodificat cu un gust extrem de placut. Desi Kamut-ul este o cereala inrudita cu graul, studiile arata ca numeroase persoane care au intoleranta la grau pot consuma kamut.
Spre deosebire de graul obisnuit, Petras Kamut bio are un continut de doua ori mai mare de proteine (17%), mai multe minerale (magneziu, zinc, potasiu, sodiu, mangan), vitamine (D si E), aminoacizi si acizi grasi esentiali.
Proprietatile sale antioxidante se datoreaza continutului foarte ridicat de seleniu, polifenoli si vitamina E.  Fibrele alimentare  il recomanda in curele de slabire, dar si in dietele persoanelor foarte active. 
Petras Kamut bio se recomanda si in dieta atletilor, deoarece este considerat un foarte bun furnizor de energie prin cantitatea semnificativa de lipide (2.7%) pe care o contine. 
Se caracterizeaza si printr-un continut ridicat de niacina, cunoscuta si sub numele de vitamina B3, substanta esentiala pentru metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. 
Introducerea kamutului pe piata de alimente sanatoase tine cont foarte mult de faptul ca sunt multe persoane alergice la gluten, dar care pot consuma foarte bine noua cereala, asa cum arata si studiile realizare in acest sens. Astfel  ca persoanele sensibile la gluten pot incerca treptat sa introduca in alimentatie kamut, o varianta mult mai buna ca gust si ca aport nutritional fata de grau si o alegere excelenta pentru aparatul digestiv.

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Sincer acum aud de el! Cred ca se gaseste si mai rar!
Mihai Picincu-Hobjila
|
15.02.2016
Reply
Like
Debutant
Interesant; de retinut
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Casino Bio Pizza cu 3 branzeturi coapta la cuptor cu lemne 380g

Citeste articol
Articol

Alimentele organice – elemente cheie

Citeste articol
Articol

Bisson Biscuitii cu scortisoara Kerala bio 120 g

Citeste articol