O carte care ne invata cum sa folosim puterea antioxidantilor pentru a preveni aparitia bolilor si a ramane sanatosi toata viata.
Bryce Wylde este absolvent al Universitatii York din Toronto si al Colegiului de Medicina Homeopatica din Ontario, avand specializari in medicina alternativa si nutritie.
In prezent Bryce Wylde se numara printre cei mai cunoscuti experti canadieni in medicina functionala si in cartea sa „Antioxidantii, reteta pentru viata", ne explica cum un nivel crescut de radicali liberi poate conduce la diferite boli, de la probleme cardiovasculare la diabet si la depresii si alergii. In fata acestei amenintari, cea mai buna aparare a organismului o reprezinta antioxidantii, o categorie aparte de substante care lupta impreuna, alcatuind un soi de retea de protectie, pentru a contracara efectele negative produse de radicalii liberi in scopul de a reduce stresul oxidativ.
Antioxidantii sunt un complex de enzime specifice (superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, catalaza, metionin reductaza), pe care organismul si le produce singur si de elemente nutritive (vitamine si minerale), care au rolul de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu isi distruga propriile celule.
Radicalii liberi de oxigen (speciile reactive de oxigen) reprezinta forme partial reduse ale oxigenului, fiind molecule relativ mici, anorganice sau organice, inalt reactive. Dintre acestea, amintim: oxigenul singlet, anionul superoxid, peroxidul de hidrogen, radicalul hidroxil, radicalii alcoxi si peroxi.
Reactiile oxidative reprezinta o consecinta normala a proceselor metabolice. Insa, cand nivelul acestora creste, iar protectia antioxidanta a organismului este scazuta, apare stresul oxidativ. Efectele negative ale acestui dezechilibru asupra sanatatii se simt si se observa cu ochiul liber, astfel ca nivelul crescut de radicali liberi de oxigen poate conduce la diferite boli, de la probleme cardiovasculare la diabet zaharat, de la depresii la alergii, si culminand cu afectiunile neoplazice.
Cauzele stresului oxidativ, pe care le regasim in viata de zi cu zi, sunt reprezentate de: alimentatie, prin consumul predominant de carne, zahar, grasimi, prajeli, bauturi carbogazoase; alcool; fumat; sedentarism; exercitiu fizic intens si constant; afecțiuni precum: cancerul, astmul, bolile autoimune, cardiovasculare; stresul; inaintarea in varsta.
Cum putem controla stresul oxidativ? Prima si cea mai importanta modalitate este reprezentata de o alimentație cat mai curata si hranitoare, in mod natural, cu ingrediente alcalinizante si antioxidante. De asemenea, exercitiul fizic, relaxarea mentala si un mediu inconjurator cat mai curat sunt, evident, factori importanti, dar nu intotdeauna controlabili.
Vegetalele si fructele constituie un adevarat cocktail de antioxidanti, cum sunt: vitaminele A, C, E, seleniul, zincul, betacaroten, si compusi anticancerigeni, precum: fenolii, flavonoizii si polifenoli. Mecanismele prin care acestia acționeaza sunt reprezentate de: inducerea apoptozei (apoptoza = moartea celulara programata), prevenirea mutatiilor si a proliferarii necontrolate a celulelor, impiedicarea angiogenezei, prevenirea degradarii membranelor celulare, impiedicarea lezarii ADN-ului, stimularea repararii ADN-ului.
De asemenea, studiile au aratat ca suplimentarea cu ulei de masline extravirgin a dietei pacientilor cu risc pentru evenimente cardiovasculare, imbunatateste functia endoteliala prin mecanisme legate probabil de reducerea inflamatiei vasculare. Continutul bogat in polifenolii sporeste biodisponibilitatea oxidului nitric, care are rol vasodilatator, determinand scaderea stresului oxidativ.
Stresul oxidativ reprezinta o veriga patogenetica importanta pentru fiinta umana, iar studiile in acest domeniu pot reprezenta pe viitor elemente importante pentru intelegerea si managementul diferitelor afectiuni.
Bibliografie:
Adams AK, Wermuth EO. Antioxidants vitamins and the prevention of coronary heart disease. Am Fam Physician. 1999; 60: 895-904
Ceriello A, Esposito K, Sala L et al. The protective effect of the mediterranean diet on endothelial resistance to GLP-1 in type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2014; 13 (140).
Schoonover L. Oxidative stress and the role of antioxidants in cardiovascular risk reduction. Prog Cardiovasc Nurs. 2001; 16 (1).
Sies H. Oxidative stress: oxidants and antioxidants. Exp Physiol, 1997 Mar; 82 (2): 291-5.