ARTICOLE DIETE SPECIALE
0
Alimente cu potential alergen si introducerea lor in alimentatia pana la varsta de 3 ani
Dr. Luana Sahian

Alergiile alimentare sunt reactii de aparare ale sistemului imunitar fata de anumite proteine continute in alimente, care, in conditii normale, nu declanseaza aceste reactii in organism. Cele mai frecvente alergii alimentare ale copiilor sunt cele la oua, lapte de vaca arahide sau diverse tipuri de nuci, grau, peste, fructe cu seminte mici (capsune, zmeura, fragi), banane, kiwi, mango, portocale, mandarine, piersici, avocado, curmale, smochine,  carne, substante conservante si coloranti artificiali. 
Copiii au, de obicei, aceleasi simptome ca si adultii. Unele reactii sunt imediate, iar altele sunt intarziate, iar, in general, se constata: eruptii in jurul gurii, nasului, ochilor, ce se pot extinde pe restul corpului, mancarimi, umflarea usoara a buzelor, a fetei, secretii nazale abundente sau nas infundat, ochi rosii si inlacrimati, gat iritat, greata, diaree sau constipatie, crampe, respiratie ingreunata, varsaturi.
Alergia la laptele de vaca este foarte frecventa la sugari, afectand, in medie, 2, 5% dintre acestia. Numerosi copii au tendinta de a reactiona si la alte tipuri de lapte, precum laptele de capra sau de oaie. 
Desi este unul dintre cele mai sanatoase alimente, oul e un produs incadrat in topul alimentelor care provoaca alergii la copii. In cele mai multe situatii, copiii sunt alergici fie la albus, fie la galbenus, si doar in cazuri exceptionale la ambele. Prin urmare, daca se identifica la care componenta din cele doua ale oului este copilul alergic, o poate  consuma pe cealalta fara probleme.
In general, pestele este considerat un aliment care provoaca alergii. Se pare ca somonul si codul sunt doua soiuri de peste care produc mai multe reactii alergice decat altii. 
Alergia la grau si implicit la faina din grau apare adesea in copilarie si include simptome specifice. Este foarte greu de evitat in alimentatie pentru ca face parte din multe produse consumate in mod obisnuit precum: painea, cerealele, biscuitii. Alaturi de grau, copiii mai  sunt alergici si la alte cereale: ovaz si orz.
Soia a fost folosita mult timp pe post de substituient al laptelui de vaca, insa in mod ironic astazi a ajuns sa faca parte din  alimentele care provoaca cele mai multe reactii alergice la copii.
Se considera ca in jur de 6-8% din totalul copiilor sufera de alergii, fata de 2% din populatia adulta, iar in tarile dezvoltate se observa o crestere a numarului de copii alergici. O mare parte a acestor alergii alimentare sunt, in  general, depasite dupa varsta de 3 ani in procent de pana la 85%.
La copii, alergiile alimentare pot fi prevenite prin: evitarea administrarii laptelui de vaca in perioada alaptarii, dar si a pestelui, arahidelor si oualor, introducerea dupa  varsta de sase luni in alimentatia copilului a  produselor solide, administrarea albusul de ou dupa varsta de doi ani,  evitarea arahidelor, pestelui si nucilor pana la trei ani.

Bibliografie

http://emedicine.medscape.com/article/135959-overview
http://emedicine.medscape.com/article/931548-overview
http://emedicine.medscape.com/article/930971-overview

Comentarii
Adauga comentariu
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Relatia dintre boala celiaca, sensibilitatea la gluten si sindromul de ...

Citeste articol
Articol

De ce dulciurile pentru diabetici nu sunt potrivite pentru o dieta de ...

Citeste articol
Articol

Dieta hiperproteica – pro si contra

Citeste articol