ARTICOLE DIETE SPECIALE
2
De ce dulciurile pentru diabetici nu sunt potrivite pentru o dieta de slabire avand in vedere ca nu contin zahar?
Dr. Luana Sahian

Tot mai frecvent, fie ca suntem femei sau barbati, manifestam un interes exacerbat pentru un aspect fizic cat mai aproape de asa zisele standarde dictate de tendințele internationale, dar care implica, printre altele, si renuntarea la alimentele preferate, cum e cazul dulciurilor. Drept urmare, suntem tentati sa le gasim inlocuitori cat mai fideli, dar redusi din punct de vedere caloric, pentru a obtine rezultatele dorite si a nu augmenta sentimentul de frustrare, frecvent intalnit in dietele de slabire.

Primul gand este, in mod evident, incercarea de a substitui zaharul cu alte produse de genul fructozei, indulcitorilor artificiali, substante folosite in regimurile diabeticilor.

Fructoza, promovata ca o alternativa la zaharul rafinat, are un indice glicemic scazut si nu produce o crestere foarte mare a nivelului de glucoza din sange. Dar cu toate acestea, prin procesarea ei la nivelul ficatului rezulta si cativa produsi secundari daunatori, cum sunt acidul uric, trigliceridele și radicalii liberi, ce in cantitati mari determina guta si hipercolesterolemie.

De asemenea, desi se spunea ca indulcitorii (substante cu putere de indulcire, dar care nu aduc aport de calorii) pot avea rol preventiv, un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Institutul Weizmann din Israel arata faptul ca acestia pot induce schimbari metabolice, amplificand riscul de diabet zaharat. Specialistii mai afirma ca unii compusi ai indulcitorilor este posibil sa interactioneze cu bacteriile din intestine, generand aparitia unor reactii inflamatorii care agraveaza tulburarile metabolice.

Pe langa acestea, dulciurile adresate diabeticilor mai contin si o serie de carbohidrati complecsi, care nu difera de cei aflati in produsele cu zahar, si care aduc un aport caloric substantial, ce in mod evident nu va determina scaderea ponderala.

In ceea ce priveste dulciurile, medicii nutritionisti sustin faptul ca acestea nu au cum sa ne ingrase daca nu depasim un anumit numar de calorii pe zi. Prin urmare, fiecare din noi poate slabi consumand zilnic un anumit numar de calorii, adaptat, in principal, greutatii, inaltimii si tipului de activitate fizica presatata.

Astfel, orice aliment aduce o anumita cantitate de energie, iar daca avem grija sa consumam toata aceasta energie si ceva in plus, vom obtine mult ravnita scadere ponderala, dar in caz contrar, excesul se va depune sub forma de grasime corporala.

 

Bibliografie

www.edumedical.ro

www.nutrition.org

 

 

 

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Elena
|
12.03.2016
Reply
Like
Expert
niciodata nu m/am gandit ca dulciurile pentru diabetici sunt bune si in dieta
Dumitrescu Claudia
|
02.03.2016
Reply
Like
Expert
Deci doar ca nu contin zahar, dar in rest, sunt ca si celelalte!
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Dieta hiperproteica – pro si contra

Citeste articol
Articol

Mierea, zaharoza si siropul de porumb au efecte metabolice similare la ...

Citeste articol
Articol

Totul despre gluten

Citeste articol