Dieta hiperproteica este tot mai popularizata de mass media ca fiind o strategie promitatoare pentru scaderea ponderala prin ameliorarea starii de satietate si reducerea tesutului adipos. Unele dintre mecanismele implicate in pierderea in greutate se refera la cresterea secretiei hormonului de satietate (leptina) si la reducerea secretie de grelina (numit si hormonul foamei).
Aceasta dieta presupune consumul unei cantitati ridicate de proteine, in special de origine animala, cum ar fi: pui, curcan, porc, vita, miel, capra, peste, fructe de mare, oua, lactate. Pe langa proteine, se mai pot consuma si legume verzi: castraveti, mazare, dovlecel, salata verde, dar si ceai sau cafea, care vor putea fi indulcite doar cu inlocuitori artificiali.
Persoanele care urmeaza aceasta dieta nu se vor simti infometate, obosite sau frustrate, intrucat este permis consumul variat de alimente. Nu va fi necesara calcularea numarului de calorii ingerat, deoarece important e tipul alimentelor si nu cantitatea lor.
Un avantaj al acestei diete se refera la faptul ca ajuta la reducerea celulitei, la netezirea pielii, precum si la mentinerea in forma optima a muschilor.
Desi promite o slabire rapida si eficienta, aceasta dieta este destul de dificil de urmat din cauza restrictiilor. O data cu revenirea la vechile obiceiuri alimentare, se poate instala efectul yo-yo, cu cresterea ponderala semnificativa, depasind chiar si numarul kilogramelor avute inaintea implementarii dietei.
Este foarte important ca imediat dupa finalizarea dietei sa se reduca grasimile si zaharurile, si sa se consume in continuare, dar cu moderatie proteine.
Cei care doresc sa urmeze o astfel de dieta trebuie sa cunoasca si neajunsurile acesteia. Astfel ca, o dieta care consta exclusiv din carne, oua si peste afumat poate duce la blocarea arterelor, crescand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau a cancerelor, mai ales in sfera digestiva. Studiile au incriminat hormonul de crestere IGF-1 din carne, care are rol in stimularea inmultirii celulelor tumorale. Dieta hiperproteica poate determina suprasolicitarea functiei renale prin cresterea cantitatii de acid uric rezultata in urma degradarii proteinelor, motiv pentru care se recomanda consumul a minim 2 litri de apa pe zi.
Femeile cu insuficienta venoasa cronica sau cu un sistem limfatic lenes pot ramane cu celulita chiar si dupa de au slabit. Aceasta se intampla deoarece sistemul limfatic suprasolicitat nu mai asigura rolul sau de filtrare, iar anumite proteine animale stagneaza in tesutul gras.
Dieta hiperproteica poate genera aparitia osteoporozei prin mobilizarea rezervelor de calciu din oase in scopul echilibrarii pH-ului acid din organism.
Este important ca inainte de urma o astfel de dieta sa se efectueze un control medical riguros, care sa excluda o posibila patologie asociata, cu monitorizarea periodica ulterioara a functiilor hepatica si renala, electrolitilor si a lipidogramei.
Bibliografie
Pesta D, Samuel V. A high protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutr Metab. 2014; 11(53)
Fouque D, Mitch W. Low protein diets in chronic kidney disease. Nephrol Dial Transplant. 2015, 30 (1): 6-8
Parry Strong A, Leikis M, Krebs J. High protein diets and renal disease. Brtich Journal of Diabetes and Vascular disease. 2013; 13 (5): 238-243.