ARTICOLE DIETE SPECIALE
5
Mierea, zaharoza si siropul de porumb au efecte metabolice similare la persoanele cu toleranta si intoleranta la glucoza
Dr. Luana Sahian

Recomandarile de sanatate publica privesc, printre altele, si  reducerea  adaosului de zahar. Cu toate acestea, exista controverse asupra faptului ca toti indulcitorii alimentari ar produce efecte metabolice similare, astfel ca au fost realizate o serie de cercetări.
Studiul acesta a avut drept obiectiv compararea efectelor consumului cronic a trei indulcitori alimentari: mierea, zaharoza si siropul de porumb, asupra glucozei din sange, insulinei, lipidelor, markerilor inflamatiei, greutatii corporale si tensiunii arteriale la persoanele cu toleranta normala la glucoza si cu intoleranta la glucoza.
Participantii la studiu au consumat zilnic, in ordine aleatorie, cate 50 grame de carbohidrati din indulcitorii desemnati pe o durata de doua saptamani, avand un interval de 2 pana la 4 saptamani libere intre tratamente. Dintr-un total de 55 de participanti, doar 27 prezentau intoleranta la glucoza. Atat inainte, cat si dupa tratamentele administrate s-au determinat următorii parametri: greutatea corporala, tensiunea arteriala, markerii inflamației, lipidele, insulina, glicemia si testarea tolerantei orale la glucoza. 
La debutul studiului, toti parametrii evaluati mai sus aveau valori crescute la persoanele cu intoleranta la glucoza comparativ cu cei din grupul de baza, cu exceptia greutatii corporale care nu s-a modificat pe durata tratamentului. 
Tensiunea arteriala sistolica a ramas si ea nemodificata, in timp ce diastolica a prezentat o reducere semnificativa ca raspuns la aportul de indulcitori din timpul tratamentelor. Tot in cazul persoanelor cu intoleranta la glucoza s-a constatat o crestere a proteinei C reactive, dar si a trigliceridelor.
Prin urmare, un aport zilnic de 50 de grame de carbohidrati, precum mierea, zaharoza si siropul de porumb, timp de doua saptamani, determina efecte similare asupra glicemiei, metabolismului lipidic si inflamatiei la persoanele cu intoleranta la glucoza

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Elena
|
05.03.2016
Reply
Like
Expert
eu foloseam mierea ca inducitor ,dar fiind la dieta credea ca este buna dar am aflat ca nu ,uimitor nu ma asteptam
Dumitrescu Claudia
|
02.03.2016
Reply
Like
Expert
Nu ma asteptam, si daca mierea e naturala fara adaosuri de zahar?
Eu momentan consum green sugar, care ar fi din Stevia Rebaudiana.
gabriela jarda
|
19.02.2016
Reply
Like
Expert
Eu am optat pentru Inlocuirea zaharului din comert cu miere de albine,si sunt foarte mul?umit? de aceasta alegere
Alexandra Constantinescu
|
10.02.2016
Reply
Like
Debutant
Interesant articol. Multumim
mai multe comentarii...
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Totul despre gluten

Citeste articol
Articol

Relatia dintre boala celiaca, sensibilitatea la gluten si sindromul de ...

Citeste articol
Articol

Dieta hiperproteica – pro si contra

Citeste articol