Recomandarile de sanatate publica privesc, printre altele, si reducerea adaosului de zahar. Cu toate acestea, exista controverse asupra faptului ca toti indulcitorii alimentari ar produce efecte metabolice similare, astfel ca au fost realizate o serie de cercetări.
Studiul acesta a avut drept obiectiv compararea efectelor consumului cronic a trei indulcitori alimentari: mierea, zaharoza si siropul de porumb, asupra glucozei din sange, insulinei, lipidelor, markerilor inflamatiei, greutatii corporale si tensiunii arteriale la persoanele cu toleranta normala la glucoza si cu intoleranta la glucoza.
Participantii la studiu au consumat zilnic, in ordine aleatorie, cate 50 grame de carbohidrati din indulcitorii desemnati pe o durata de doua saptamani, avand un interval de 2 pana la 4 saptamani libere intre tratamente. Dintr-un total de 55 de participanti, doar 27 prezentau intoleranta la glucoza. Atat inainte, cat si dupa tratamentele administrate s-au determinat următorii parametri: greutatea corporala, tensiunea arteriala, markerii inflamației, lipidele, insulina, glicemia si testarea tolerantei orale la glucoza.
La debutul studiului, toti parametrii evaluati mai sus aveau valori crescute la persoanele cu intoleranta la glucoza comparativ cu cei din grupul de baza, cu exceptia greutatii corporale care nu s-a modificat pe durata tratamentului.
Tensiunea arteriala sistolica a ramas si ea nemodificata, in timp ce diastolica a prezentat o reducere semnificativa ca raspuns la aportul de indulcitori din timpul tratamentelor. Tot in cazul persoanelor cu intoleranta la glucoza s-a constatat o crestere a proteinei C reactive, dar si a trigliceridelor.
Prin urmare, un aport zilnic de 50 de grame de carbohidrati, precum mierea, zaharoza si siropul de porumb, timp de doua saptamani, determina efecte similare asupra glicemiei, metabolismului lipidic si inflamatiei la persoanele cu intoleranta la glucoza
Eu momentan consum green sugar, care ar fi din Stevia Rebaudiana.