Produsele provenite din grau au un rol substantial in alimentatia persoanelor aducand aport de proteine, fibre, minerale, in special fier, zinc si seleniu, vitamine, fitonutrienti si carbohidrati. In ciuda numeroaselor beneficii, consumul alimentelor din grau este responsabil pentru numeroase afectiuni cum ar fi boala celiaca, alergia la proteinele din grau, dar si sensibilitatea la gluten.
Prevalenta bolii celiace si a sensibilitatii la gluten este cuprinsa intre 0.5-2 % la populatia vestica, 0.2-0.5 % la cea europeana si 0.55-6 % la populatia Statelor Unite ale Americii.
Boala celiaca se caracterizeaza printr-un raspuns imunologic la glutenul ingerat care determina atrofia vilozitatilor intestinului subtire cu cresterea permeabilitatii intestinale si malabsobtia substantelor nutritive.
Pacientii cu boala celiaca si cei cu sindrom de colon iritabil au simptome gastrointestinale similare, fapt ce poate duce la diagnosticarea gresita a primilor ca fiind suferinzi de colon iritabil. In randul pacientilor cu sindrom de colon iritabil, prevalenta pacientilor cu boala celiaca care au fost diagnosticati eronat pe baza criteriilor pentru sindromul de colon iritabil a variat intre 0-31.8 %, dar in cele mai multe studii aceasta s-a aflat in intervalul 0.4-4.7 %. Prin urmare, este important ca boala celiaca sa fie exclusa la pacientii cu sindrom de colon iritabil prin dozarea anticorpilor antigliadina, antitransglutaminaza si antiendomisium, care sunt markeri specifici ai acesteia. Daca testele imunologice sunt pozitive, se recomanda efectuarea biopsiei intestinale, care confirma diagnosticul de boala celiaca.
In pofida respectarii dietei fara gluten, o proportie considerabila (20-37 %) a celor cu boala celiaca sufera si de simptomele sindromului de colon iritabil. Este probabil ca inflamatia cauzata de ingestia de gluten sa nu se remita complet la unii pacienti cu boala celiaca, similar cu ceea ce se constata in bolile inflamatorii intestinale, unde un numar considerabil de pacienti dezvolta simptomele boli in faza de remisiune.
Desi nu se cunoaste cu siguranta faptul ca glutenul ar declansa simptomele regasite in cazul sensibilitatii la gluten, nu este exclusa posibilitatea ca galactanii si fructanii din grau sa ii induca aparitia. Pacientii cu sensibilitate la gluten prezinta aceleasi simptome gastrointestinale si extra gastrointestinale ca si cei cu boli inflamatorii intestinale. In cazul ambelor afectiuni, intreruperea consumului de produse din grau duce la reducerea severitatii simptomelor, imbunatatind astfel calitatea vietii.