ARTICOLE DIETE SPECIALE
3
Totul despre gluten
Dr. Ema Soare

Principala sursa de gluten este reprezentata de cereale, cum ar fi: graul (cuscus, bulgur, gris, pesmet, kamut, spelta), orzul, secara, ovaz, alacul.  Acesta este alcatuit la din doua proteine: glutenina si gliadina, cea din urma fiind, de fapt, responsabila de aparitia simptomelor digestive, si nu numai, la indivizii predispusi genetic, in cadrul bolii celiace.
Glutenul se foloseste pe scala larga in alimentatie, regasindu-se in sosuri, bomboane, mezeluri, supe, precum si in suplimente alimentare, medicamente.
Detine un rol important in cresterea aluatului, ca urmare a capacitatii acestuia de a retine dioxidul de carbon produs de drojdia de bere. Industria de profil a produs o serie de modificari a culturilor de grau, in incercarea de a inlatura daunatorii, si de a obtine graul cu cel mai bun gluten, nefiind neaparat calitativ din punct de vedere nutritional.
Forma cea mai severa de sensibilitate la gluten este reprezentata de boala celiaca, o boala autoimuna, care afecteaza 1% din populatia generala si care se caracterizeaza prin actiunea sistemului imunitar asupra proteinelor din gluten, dar si asupra transglutaminazei tisulare, o enzima care se regaseste in celulele tractului digestiv. Aceste evenimente conduc la degenerarea peretelui intestinal, provocand malabsorbtie intestinala, oboseala, anemie, iar ulterior osteoporoza, amenoree, pubertate intarziata, si chiar cancer. In cazul acestor bolnavi, este imperativa renuntarea completa la gluten.
Insa, de departe cea mai frecventa afectiune determinata de aportul excesiv de gluten este reprezenta de intoleranta la gluten sau sensibilitatea la gluten. Aceasta afecteaza milioane de persoane ca urmare a consumului de produse obtinute din faina alba rafinata. Pacientii pot avea drept simptome: dureri abdominale, arsuri gastrice, meteorism abdominal, cefalee, artralgii, oboseala, insomnii, scaderea capacitatii cognitive.
Cu toate acestea, nu este necesara excluderea completa din alimentatie a glutenului, ci doar reducerea cantitatii. 
Cum puteti afla daca suferiti de intoleranta la gluten? Cel mai simplu mod este acela de a elimina, timp de cateva saptamani, aportul alimentar al produselor ce contin gluten, care ulterior va fi reluat treptat, urmarindu-se astfel reactiile organismului. In absenta glutenului, pacientii cu intoleranta vor constata ameliorarea, si, ulterior, disparitia completa a simptomelor determinate de consumul de gluten, cu reaparitia acestora la reluarea regimului alimentar anterior. 
Se pot efectua, de asemenea, teste paraclinice, cum ar fi dozarea anticorpilor antigliadina, prezenti in intoleranta la gluten, si care alaturi de anticorpii antitransglutaminaza si antiendomisium sunt markeri specifici bolii celiace. Daca testele imunologice sunt pozitive, se recomanda efectuarea biopsiei intestinale, care confirma diagnosticul de boala celiaca.

Bibliografie
Catassi C, Bai JC, et al. Non celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients 2013, 5: 3839-3853.
Godlee F. Gluten sensitivity: real or not? BMJ 2012, 345:e 7982
Rodrigo L, Blanco I, Bobes J et al. Effect of one year of a gluten free diet on clinical evolution of irritable bowel syndrom plus fibromyalgia in patients with associated lymphocytic enteritis: a case control study. Arthritis Res Ther 2014, 16: 421.
Rubio-Tapia A, Kyle R. et al. Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease.Gastroenterology. 2009 july; Vol. 137 (1): 88-93. 
Volta U, Tovoli F et al. Serological tests in gluten sensitivity (non celiac intolerance). J Clin Gastroenterol. 2012 Sept; 46 (8): 680-5

 

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Elena
|
12.03.2016
Reply
Like
Expert
este periculor daca mananci ceva care nu este recomandar ,asa ca cei cu probleme sa evite ,exista produse fara gluten in toate magazinele
Dumitrescu Claudia
|
02.03.2016
Reply
Like
Expert
Cred ca foarte greu e sa fi celiac, dar se poate tine sub control, numai ca prea multe variante de mancare nu s :(
anonim
|
28.05.2015
Reply
Like
Debutant
kljlj
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Alimente cu potential alergen si introducerea lor in alimentatia pana la ...

Citeste articol
Articol

Mierea, zaharoza si siropul de porumb au efecte metabolice similare la ...

Citeste articol
Articol

Dieta hiperproteica – pro si contra

Citeste articol