Problema obezitatii a devenit din ce in ce mai pregnanta in ultimii ani, fapt ce a contribuit la realizarea de studii in randul populatiei in vederea depistarii unor corelatii ce ar putea duce la cresterea incidentei acestui fenomen. Cercetatorii si-au indreptat astfel atentia asupra unei perioade mai indepartate din viata adultului si anume perioada intrauterina si cea a copilariei pana la varsta de 2 ani.
Scopul cercetarilor a fost acela de a identifica o posibila legatura intre alimentatia din timpul sarcinii si cea din primii 2 ani de viata si obezitatea in randul adultului tanar si astfel de a gasi cai ce pot preveni obezitatea in tarile in curs de dezvoltare.
S-a observat astfel ca alimentatia in timpul sarcinii are un impact asupra evolutiei ponderale in viata de adult. O alimentatie saraca in calorii dar si in nutrieti pe perioada sarcinii creste riscul de obezitate in randul populatiei si mai ales in randul femeilor. Se pare ca printr-o alimentatie optima scade riscul de a aduce pe lume copii cu greutate mica la nastere (<2500g) si implicit scade si riscul de a dezvolta obezitate. Copiii cu greutate normala la nastere (2500-4000g), desi pot avea un IMC mai mare ca adulti, au o masa de grasime mai mica fata de cei care au avut o greutate mica la nastre si au astfel un risc de a dezvolta sindrom metabolic si obezitate centrala. Totodata s-a observat ca o alimentatie bogata in proteine in primii doi ani de viata este asociata cu o masa adipoasa mai mare in perioada de adult. Alaptarea si introducerea la timp a alimentelor complementare (diversificarea) au un rol de protectie impotriva obezitatii mai tarziu in viata.
Telurile in vederea scaderii incidentei obezitatii la adult isi au astfel originea inca inainte de nastere si se refera la o alimentatie optima a gravidei si a copilului in primii doi ani de viata (fara exces de proteine), precum si promovarea alaptarii pe o perioada cat mai lunga de timp si introducerea la timp a alimentelor complementare, la varsta de 6 luni.
Astfel, desi pare greu de crezut, multe dintre problemele regasite in viata de adult isi au originea inca dinainte de nastere.
Bibliografie:
1.Nutrition in pregnancy and early childhood and associations with obesity in developing countries - Yang Z, Huffman SL - National Institute of Nutrition and Food Safety, Chinese Center for Disease Control and Prevention, Beijing, China – Maternal and Child Nutrition