ARTICOLE MAMA SI COPILUL
2
Intoleranta la proteinele din laptele de vaca, la copii
Dr. Luana Sahian

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca se manifesta printr-o reactie de hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului. Pana la 3% dintre sugari prezinta intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Aceasta nu trebuie, insa, confundata cu intoleranta la lactoza, care reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza. Sugarul este caracterizat de o imaturitate fiziologica a sistemului de aparare la nivelul tubului digestiv. Din acest motiv organismul sugarului vede proteinele din laptele de vaca sub forma unor substante straine, pe care le considera periculoase si initiaza o lupta impotriva lor.

Sugarul devine alergic dupa nastere din cauza unor factori genetici sau de mediu. Intoleranta la proteinele din laptele de vaca apare in primele 3 luni de viata, cel mai frecvent din prima luna la cei care provin din familii cu antecedente alergice.

In momentul in care diagnosticul este ferm, trebuie aplicata o schema terapeutica potrivita. Pentru sugarii alaptati, mama trebuie sa excluda din alimentatia sa laptele de vaca si preparatele din acesta, in timp ce, pentru sugarii alimentati artificial, este necesara administrarea de formule hipoalergenice. Nu se recomanda administrarea laptelui de capra, oaie, orez sau migdale. Se recomanda precautie in administrarea produselor alimentare care au in compozitie proteine din soia.

Dieta se va mentine si va fi monitorizata cu atentie pana la varsta de 1 an.

In momentul diversificarii se vor administra cu prudenta oul, in special albusul, sucul de citrice sau pestele, toate acestea avand potential alergen.

De obicei, prognosticul este bun, iar simptomatologia se remite sub tratament dietetic, iar procesul de digestie devine echilibrat pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Frecvent, organismul copiilor isi capata stabilitatea la varsta de 1-4 ani.

O profilaxie (preventie) corect aplicata implica o alimentatie exclusiva la san pana la varsta de 4-6 luni de viata, timp in care dieta mamei va exclude lapte de vaca, peste, alune, nuci sau oua. De asemenea,  amanarea introducerii alimentatiei  solide dupa implinirea varstei de 6 luni poate fi utila.

Este bine ca mamele sa cunoasca implicatiile unei intolerante la lactoza, pentru a-si putea proteja copilul.

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Tare dificil este cu aceasta intoleranta,dar si periculos!
Dumitrescu Elena
|
10.03.2016
Reply
Like
Expert
mie una mi-a fost frica sa-i dau lapte de vaca fetitei mele cand era bebe,nu stiu daca am facut bine sau nu ,dar asa am ales atunci
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Sarcina: Manual de instructiuni

Citeste articol
Articol

Holle ceai bio pentru copii

Citeste articol
Articol

Aportul precoce de proteine la adultii tineri care au avut greutate foarte ...

Citeste articol