ARTICOLE MAMA SI COPILUL
2
Tendinte in alegerea gustarilor de catre adolescenti
Dr. Andreea Cazanaru

De-a lungul timpului mancarea a devenit tot mai variata datorita patrunderii in bucataria oricarei tari a preparatelor de peste hotare. Pe langa preparatele cu specific pe care le regasim in restaurante, un val mult mai mare a fost reprezentat de mancarea fast-food. Acest tip de mancare se prepara repede si dincolo de asta este extrem de gustoasa, facandu-ne sa revenim ori de cate ori avem ocazia. Intr-un mod deloc straniu, odata cu amploarea pe care a luat-o acest curent de mancare fast-food s-a putut foarte usor observa o crestere a incidentei obezitatii in randul populatiei si mai pregnant in randul adolescentilor. 
    Astfel de preparate pot fi consumate in locul unei mese principale de pranz sau cina si mai ales pe post de gustare intre mese. De cele mai multe ori ele sunt insotite de bauturi racoritoare carbogazoase indulcite, in portii mai mici sau mai mari, la fel cum si mancarea vine de multe ori “la oferta” in portii duble sau cu 50% mai mult.
    Dat fiind ritmul accelerat de crestere a obezitatii in randul adolescentilor s-au realizat o serie de studii pentru a observa cum s-au modificat tendintele in alegerea alimentatiei in randul adolescentilor. S-a acordat o atentie sporita tipului de alimente consumate, frecventei si mai ales dimensiunii portiilor. Rezultatele nu au fost deloc surprinzatoare, aportul caloric zilnic fiind mai mare in randul aldolescentilor in ultimii ani spre deosebire de perioada din urma cu 10 ani, in principal pe baza gustarilor servite in afara casei; acestea avand un continut caloric mare, de multe ori goale de nutrienti (ex: bauturile carbogazoase indulcite). Interesant de observat a fost faptul ca desi tipul gustarilor nu a variat foarte mult, portia a devenit mult mai generoasa in zilele noastre. Chiar si in randul gustarilor de mica popularitate, cum ar fi laptele, portia a devenit mai mare.
    Este astfel ingrijoratoare aceasta tentinta la obezitate a adolescentilor, fapt ce necesita proiecte implementate in special in scoli pentru a contracara noile tendinte alimentare de consum a unor portii mari, dense caloric si sarace in nutrienti.


Bibliografie:
1. Snacking patterns among adolescents: a comparison of type, frequency and portion size between Britain in 1997 and Northern Ireland in 2005 - Kerr MA, Rennie KL, McCaffrey TA, Wallace JM, Hannon-Fletcher MP, Livingstone MB - Northern Ireland Centre for Food and Health, University of Ulster, Coleraine BT52 1SA, UK – The British Journal of Nutrition
2. Secular Trends in Meal and Snack Patterns among Adolescents from 1999 to 2010 - Nicole Larson, PhD, MPH, RDN, Mary Story, PhD, RD, Marla E. Eisenberg, ScD, MPH, Dianne Neumark-Sztainer, PhD, MPH, RD - 2016 Academy of Nutrition and Dietetics

Comentarii
Adauga comentariu
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Un subiect foarte interesant, numai ca daca in tot ce am consuma nu ar fi bagate toate cele multee chimicale, si nici fast-food ul , din partea mea sa nu mai existe ar fi prea frumos, ,eu nu mananc nici un fel de sandvis fast food,am gustat nu pot zice ca nu dar nu consum,la fel nici pepsi sau cola,nu mi am cumparat niciodata , pare greu de crezut dar asa este,si pana intr un timp nici nu beam cu acid....conteaza foarte mult educatia si comunicarea in familie despre absolut orice, mai ales in privinta mancarurilor!
Dumitrescu Elena
|
05.03.2016
Reply
Like
Expert
interesant este ca din ce in ce mai multi parinti dau bani copiilor sa/si cumpere prostii ca sa le spun asa si nu se gandesc la sanatatea copiilor lor ,l face rau chiar daca spun este o gustare rapida nu face rau,dar pus langa lipsa miscarii ,statul la calculator ,lipsa fructelor ,de ce ma rog nu ne gandim ca la scoala in loc de prostia de corn sa primeasca un fruct ,multi ar prefera aceast lucru ,dar este mult de discutat si am cam deviat de la subiect
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Holle ceai bio pentru copii

Citeste articol
Articol

Cum fac toaleta buricului la nou-nascut

Citeste articol
Articol

Ecowell organic baby oil 100 ml

Citeste articol