ARTICOLE SOIA, VEGETALE, CEAIURI
3
Branza tofu
Dr. Luana Sahian

Soia este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in alimentatia umana de mai bine de 5000 de ani, initial fiind utilizata in China si apoi in estul indepartat. In Europa soia a fost cultivata mult mai tarziu, in anii 1829 si respectiv 1840, iar in Romania introducerea soiei in cultura a avut loc in anul 1876 in zona Transilvaniei, cand se cultiva in gradini ca planta rara. Din anul 1913 a fost cultivata in campurile experimentale ale Scolii superioare de Agricultura din Bucuresti, dar numai dupa anii 1930 a fost inclusa in temele de cercetare ale Institutului de Cercetari Agronomice din Romania.

In acest moment, soia constituie o sursa majora de proteine de calitate pentru alimentatia umana, fiind cultivata pe suprafete extinse pe tot globul si fiind frecvent folosita in industria alimentara. In ultimii ani, soia a revolutionat industria alimentara umana in mai mare masura decat au facut-o alte alimente, intrucat in unele situatii, inglobata intr-un plan alimentar echilibrat, poate inlocui carnea, laptele si ouale.

In prezent soia este folosita intens in industria alimentara atat ca atare, cat si in diverse preparate pregatite pentru consum imediat.

Tofu este un produs vegetal care are ca ingredient principal soia, mai precis fiecare 100 g de tofu incorporeaza 90 g de soia boabe.

Tofu poate fi consumat la orice masa din zi, chiar si la gustari, avand un aport caloric redus. De asemenea, poate fi integrat intr-o varietate de preparate culinare, de la salate mixte cu legume crude, masline si pana la preparate complexe gen lasagna vegetariana.

Datorita proprietatilor sale soia si produsele din soia pot inlocui nu numai carnea, ci si lactatele in alimentatia umana.

Soia are un continut bogat de proteine, dar aceste proteine nu au valoarea proteinelor din carne, ou sau branza. Proteinele din soia au o calitate superioara comparativ cu proteinele din orice aliment de origine vegetala, dar mai slaba decat proteinele de origine animala.

Este bine de retinut ca necesarul caloric mediu zilnic al unui adult cu parametri medii este de aproximativ 2000-2500 kcal, iar doza de proteine recomandata este de 0,8-1 g proteine/kg corp/zi. 

Datorita proprietatilor benefice, produsele pe baza de soia au devenit ingrediente foarte atractive pentru majoritatea sistemelor alimentare. Utilizarea proteinei din soia ca materie prima, supliment sau analog s-a extins la majoritatea produselor alimentare. S-au creat tehnologii noi de prelucrare si s-au imbunatatit cele existente pentru obtinerea unor produse cu o gama larga de proprietati adaptabile la diferite sisteme alimentare. In plus fata de aceste proprietati functionale calitatea nutritiva exceptionala a proteinei din soia a capatat o importanta deosebita in ultimii ani. Stiati ca recent au fost conduse numeroase studii de specialitate avand ca scop investigarea efectelor consumului de soia in diverse forme asupra organismului , si ele au evidentiat mai multe potentiale beneficii? 

Comentarii
Adauga comentariu
ana secara
|
29.03.2016
Reply
Like
Expert
Ideala in post
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Nu cred ca am gustat o..
Hoban Alina
|
15.07.2015
Reply
Like
Debutant
Sanatoasa, delicioasa, este preferata mea si a familiei mele.
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Legume conservate bio pro si contra

Citeste articol
Articol

CRUDIGNO ULEI DE ALUNE BIO 250ML

Citeste articol
Articol

Cine, cand si cum poate adopta o dieta strict vegetariana

Citeste articol