ARTICOLE SOIA, VEGETALE, CEAIURI
5
Cine, cand si cum poate adopta o dieta strict vegetariana
Dr. Luana Sahian

Dieta vegetariana, in sensul cel mai strict consta in consumul de legume, fructe, cereale integrale si seminte. Indiferent de motivele care stau la baza adoptarii acestei diete, modificarea radicala a obiceiurilor alimentare nu se poate face peste noapte.
Numeroase cercetari atesta faptul ca un vegetarian poate fi cu mult mai sanatos decat o persoana care consuma carne. Insa, cu toate acestea, nici extremismul alimentar nu este recomandat. 
Rezultatele studiilor arata faptul ca afectiunile cardiovasculare sunt mult mai rare in randul vegetarienilor, reducand rata mortalitatii cu pana la 24%. In general, cercetatorii sustin faptul ca o alimentatie de acest tip poate creste durata de viata cu pana la 10 ani.
De asemenea, se pare ca la vegetarieni exista un risc mult mai scazut de a dezvolta cancer colorectal, ca urmare a cantitatii importante de fibre alimentare continute de acestea, avand si efecte benefice asupra tensiunii arteriale.
Eliminarea carnii din alimentatie ar trebui sa fie doar temporara, deoarece legumele si fructele, desi extrem de bogate in vitamine si minerale, sunt sarace in aminoacizii necesari metabolismului. Din acest punct de vedere, ovo-lacto-vegetarienii sunt cei mai protejati.
Prelungirea dietei vegetariene determina si anumite riscuri, astfel ca in cazul copiilor pot aparea tulburari de crestere, tulburari ale sistemului nervos, anemie, rahitism (prin deficit de vitamina D). In ceea ce priveste gravidele, acestea trebuie sa isi asigure un aport nutritiv necesar dezvoltarii fatului si mentinerii propriei sanatati. Nutritionistii recomanda un regim vegetarian numai sub supravegherea stricta a medicului.
Prin urmare, nu se recomanda abaterea de la principiile unei alimentatii sanatoase, cum ar fi: consumarea de alimente diversificate distrubuite in 3 mese principale si 2 gustari, aportul lichidian optim si efectuarea a minim 30 de minute de miscare pe zi.

Comentarii
Adauga comentariu
ana secara
|
29.03.2016
Reply
Like
Expert
Te simpti mult mai bine dupa ce ai tinut post decat daca toata ziua mancam carne.
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Deci eu cam mereu tin post ;)
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Nu mananc chiar asa de strict pentru ca nu tin o dieta insa as putea spune ca sunt vegetariana din ceea ce consum.
gabriela jarda
|
23.02.2016
Reply
Like
Expert
Eu adopt o dieta vegetariana doar in post
mai multe comentarii...
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Pastele din quinoa

Citeste articol
Articol

Legume conservate bio pro si contra

Citeste articol
Articol

Yogi Tea Ceai Bio Energie Pozitiva 30.6G

Citeste articol