ARTICOLE SOIA, VEGETALE, CEAIURI
3
CRUDIGNO ULEI DE ALUNE BIO 250ML
Dr. Ema Soare

Auzim de multe ori in jurul nostru cat de nocive sunt grasimile si cum ar trebui sa le evitam sau sa le inlocuim. Tot atat de des auzim si termenul „colesterol” pe care frecvent nu il intelegem. Spatiul media are si el o influenta negativa, producand dezinformare, cand aduce in vedere ca unele uleiuri vegerale nu contin colesterol. Asadar multi dintre noi iau informatiile ca atare, fara a se documenta si evita utilizarea grasimilor si a uleiurilor. Insa grasimile sunt impartite in doua mari categorii: grasimi rele si grasimi bune. De cele mai multe ori ne este mult mai simplu sa le diferentiem pe acestea in functie de starea de agregare, astfel cele rele sunt de cele mai multe ori solide (untura, unt, etc), iar cele bune sunt lichide (uleiurile vegetale). Cat despre colesterol acesta se regaseste doar in grasimile de origine animala, neintalnindu-l niciodata in uleiurile vegetale.
    Chiar si cand urmam o dieta aceste uleiuri vegetale nu ar trebui excluse in totalitate din alimentatie, date fiind multiplele lor beneficii. Un astfel de ulei vegetal este reprezentat de uleiul de alune Crudigno, un ulei presat la rece care contine o cantitate mare se acizi grasi mononesaturati, cel mai important fiind acidul oleic. Continutul bine balansat intre acizii grasi si substantele antioxidante ofera protectie impotriva radicalilor liberi. Este deja destul de bine cunoscut faptul ca acizii grasi mono sau polinesaturati au un efect hipolipemiant cu echilibrarea raportului dintre colesterolul bun (HDL) si cel rau (LDL) din organism oferind astfel protectie sistemului cardiovascular. Iar prin continutul de antioxidanti ofera un efect antiinflamator deloc de neglijat. 
    Uleiul de alune are o mare stabilitate la temperaturi inalte putand fi utilizat atat in procesul de gatire cat si ca atare in salate, avand o aroma deosebita. Putem astfel considera ca uleiul de alune, alaturi de alte tipuri de ulei vegetal reprezinta un aliment cu reale beneficii pentru sanatatea organismului.


Bibliografie:
1. Physicochemical characteristics, functional properties, and nutritional benefits of peanut oil: a review - Akhtar S, Khalid N, Ahmed I, Shahzad A, Suleria HA - Department of Botany, Pir Mehr Ali Shah Arid Agriculture University, Rawalpindi, Pakistan – Critical reviews in food science and nutrition
 

Comentarii
Adauga comentariu
ana secara
|
29.03.2016
Reply
Like
Expert
Nu am mai auzit pana acum de el . Ma bucur sa il descopar.
Dumitrescu Claudia
|
20.03.2016
Reply
Like
Expert
Eu acum cred ca aud de ulei de alune :), ma bucur ca l am descoperit.
Dumitrescu Elena
|
06.03.2016
Reply
Like
Expert
interesant articol,chiar urmez o dieta de la nutritionist si acest ulei ar fi ideal pentru mine,o informatie foarte utila
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Beneficii Tofu - Soyavit Tofu Asia Vegan Bio 205G

Citeste articol
Articol

Riso Scotti Bautura din soia

Citeste articol
Articol

Yogi Tea Ceai Bio Energie Pozitiva 30.6G

Citeste articol