ARTICOLE SOIA, VEGETALE, CEAIURI
5
Legume conservate bio pro si contra
Dr. Ema Soare

Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase, iar modul in care produsele alimentare sunt cultivate, crescute si conservate, are un impact important asupra sanatatii si a mediului.
Legumele bio sunt obtinute prin agricultura ecologica, care nu utilizeaza pesticide sintetice sau ingrasaminte si se bazeaza pe diversitate biologica, pentru a reduce in mod natural organismele daunatoare. Unele studii arata ca, legumele bio au un continut mai ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, decat cele care sunt crescute in mod conventional. 

Folosita frecvent ca metoda de conservare, congelarea este cea mai sigura si mai sanatoasa dintre toate metodele de conservare, pastrand proprietatile nutritive, si chiar gustul si aspectul.
Asociatia Americana de Nutritie a efectuat un studiu prin care s-a demonstrat faptul ca prin procesul de congelare, legumele bio nu isi modifica semnificativ compozitia. 
Este important de stiu faptul ca procesul de congelare al legumelor bio trebuie sa aiba loc cat mai aproape de momentul recoltarii acestora. Prin urmare, legumele se pot depozita acasa, sub forma congelata, pentru perioade lungi de timp, iar in felul acesta, oricine poate avea la indemana, in orice moment al anului, o sursa de fibre vegetale.

Conform unor studii recente, valoarea nutritiva a legumelor proaspete poate fi chiar mai mica, daca trece o perioada mai lunga de la recoltare si pana a fi consumate, comparativ cu cea a legumelor congelate, unde toate proprietatile se pastreaza intacte mai mult timp. Spre exemplu, fasolea verde pierde circa 40% din conČ›inutul de vitamina C in primele 24 ore scurse de la recoltare. 
Specialistii au mai constatat un nivel crescut de nitrati in legumele proaspete, comparativ cu cele congelate.

Conservarea legumelor prin procesul de fermentare, implica utilizarea de conservanti si sare, motiv pentru care produsul finit nu poate fi consumat de catre cei care au o dieta restrictiva de sare sau sufera de hipertensiune arteriala. Un alt dezavantaj al conservelor este reprezentat de scaderea continutului de nutrienti ale acestora in urma proceselor tehnologice anterioare ambalarii (fierbere).
Uscarea este, insa, de departe cea mai veche metoda de conservare a legumelor, iar industria deshidratarii este un proces perfectionat de uscare. Prin acest proces, legumele isi micsoreaza greutatea de cinci pana la zece ori, si pierd o cantitate insemnata de vitamine si minerale.

Bibliografie
www.science.ase.ro
www.gazetadeagricultura.info


 

Comentarii
Adauga comentariu
ana secara
|
29.03.2016
Reply
Like
Expert
Le gasim in orice anotimp si nu contin pesticide sau substante de crestere fortata.
Dumitrescu Claudia
|
25.03.2016
Reply
Like
Expert
Eu cred ca sunt k legumele congelate!
Dumitrescu Elena
|
16.03.2016
Reply
Like
Expert
eu folosesc iarna in mare parte legume congelate
ana secara
|
28.02.2016
Reply
Like
Expert
Eu folosesc doar legume congelate
mai multe comentarii...
ARTICOLE RECOMANDATE
Articol

Beneficii Tofu - Soyavit Tofu Asia Vegan Bio 205G

Citeste articol
Articol

Cine, cand si cum poate adopta o dieta strict vegetariana

Citeste articol
Articol

Branza tofu

Citeste articol