7
Fondue, deliciu din branzeturi si vin
Fondue este un fel de mancare specific frantuzesc si elvetian. Este o combinatie de branzeturi, vin si condimente, ce rezulta intr-un sos gros. Acesta se servete dintr-un vas de ceramica incalzit in continuu, pe flacara deschisa, asezat in mijlocul mesei, prin inmuierea unor cubulete de paine in sos, cu ajutorul unei furculite speciale. Fondue a aparut în Elvetia si se pregatea initial pentru a putea folosi branza care se intarea. Reteta traditionala foloseste un amestec de branzeturi Emmentaler si/sau Gruyère si vin.

Este important sa nu bem apa atunci cand servim fondue, fiindca apa face ca branza sa se coaguleze in stomac, ceea ce creeaza disconfort digestiv. Recomandat este vinul alb sau ceaiul negru. De asemenea, fiind o mancare calorica, fondue nu trebuie servit la aceeasi masa alaturi de alte preparate grele.
Comentarii
vasile andreica
|
27.03.2016
Maestru Lord
trebuie sa incerc si eu
Reply
Like
Raluca-Georgiana Vas
|
15.03.2016
Maestru Lord
Am citit ca o combinatie minunata iese din fondue si lichior de cirese. Se inmoaie painea intai în lichior si apoi in branza, iar gustul este incredibil.
Reply
Like
mai multe comentarii...
Adauga comentariu