2
Gusturile Vinului

Autor: Somelier Sergiu Nedelea

Latinii aveau o vorba inteleapta: „de gustibus non disputandum”. Corect, dar pana la un punct, in sensul ca ele nu se discuta, dar se pot educa. Iar educarea inseamna cunoastere si nu impunere.

Gustul dulce al vinului este dat de catre fructoza si glucoza, tipurile de zaharuri din strugure, precum si de catre alcoolul produs pe durata fermentatiei. Cu siguranta ati intalnit situatii cand un anume vin v-a lasat senzatia de dulce in gura, desi pe eticheta scrie clar ca este sec. Alcoolul in sine nu este dulce, dar accentueaza componentele care exista si contribuie la echilibrarea aciditatii si a taninurilor, facand ca vinul sa para mai dulce.

Gustul acru este dat de catre acizii tartric si malic din struguri. Acidul malic are un gust „verde”, de crud si poate chiar vira gustul vinului spre „foarte amar”.

Gustul amar si cel astringent sunt date de taninurile din struguri. Fiindca vinurile albe au mai putine taninuri, ele sunt specifice mai degraba vinurilor rosii.

Comentarii
Dumitru Dana
|
18.08.2016
PARTICIPA SI VINURI ROMANESTI? SI CARE?
Reply
Like
Raluca-Georgiana Vas
|
31.03.2016
Maestru Lord
Asa este! Mi s-a intamplat sa scrie le eticheta ca este sec si chiar avea un gust dulceag...
Reply
Like
Adauga comentariu